13 Nisan 2014 Pazar

Ayşecik Kağıt Bebek


 

Ne üstüne yazıp çizdiğimiz ne de hatıradan saydığımız eski (çoook eski) ve unutulmuş oyuncaklardandır kağıt bebekler. Tahminim 70’li yıllarda kırtasiyelerde satılıyorlardı. 80’li yıllarda ise olmazsa olmaz kız çocuğu oyuncakları arasında yerlerini almışlardı. Bütün ebeveynlerin edinebileceği ucuzlukta, kalın karton kapaklı, birinci hamur sayfalı dergiler şeklinde satılırlardı. Karton kapaklar bebeğin vücudunu, derginin sayfaları da çeşit çeşit kıyafetini içerirdi.

80’lerde o kadar çok ve o kadar çeşitliydi ki kağıt bebekler; hangisine saldırıp hangisini alacağımızı şaşırırdık. Elbette en çok tanınan ve en yaygın olan seri “Şebnem” adı altında çıkarılan kağıt bebek dergileriydi. Şebnem Maskeli Baloda, Şebnem Sarayda, Şebnem Küçük Anne, Şebnem Çiftlikde, Şebnem Köylü Güzeli gibi türlü temayla yayınlanırdı Şebnem’in maceraları. Bize de kesip biçip maceraya dahil olmak düşerdi elbette.

Yukarıdaki fotoğrafa gelince... O zamanların filmlerinde ve çocuk kitaplarında çok popüler olan Ayşeciğin ihtimalle 80 başlarında Ankara Kurtuluş Yayınları tarafından basılmış bir kağıt bebeğini ve iki de elbisesini görmektesiniz. Biraz hırpalanmış ve yamayla onarılmış olsa da elimdeki örneklerin en nadidelerinden biridir kendisi. Buyrun internette hiç paylaşılmamış bu eski oyuncakla tanışın.

0 yorum:

Yorum Gönder