18 Ocak 2013 Cuma

Fatoş Marka Lady Model Bebek




1980'lerde dünyayı ve elbette canım memleketimi halk arasında "Barbi" diye andığımız model bebek çılgınlığı sarmış, ahşap oyuncakların bütün kaleleri düşmüş, teneke oyuncakların bütün havaları sönmüş, bez bebeklerin pabuçları çoktaaan damları süslemeye başlamıştı. Amerika'nın Mattel'i Barbie bebekleri ile uzaylıları kıskandıracak çapta bir istila uygularken İngiltere savaşa Pedigree'nin Sindy bebekleriyle dahil olup bütün Avrupayı çalkalamaya başladı.

Sonuç ne oldu peki? Kız çocuklarının oyuncak dünyası kökünden sarsıldı elbette! Bir de aile bütçeleri... Barbie de Sindy de dünya paraya satılıyor, veletler birinden birini edinebilmek için hem kendilerini hem ailelerini helak ediyordu. Ta ki yegane yerli oyuncak firmalarımızdan biri olan Fatoş Oyuncak model bebek üretiminin Türkiye lisansını alana dek! 80'lere kadar peluş oyuncaklar ve çeşitli boylarda oyuncak bebekler üreten bu markanın model bebekleri sayesinde kız çocukları ilk Barbilerini edinme mutluluğunu yaşayabildi. Çünkü yüzde yüz Türk malı olan bu bebeklerin fiyatları el yakmıyordu.

Ne acıdır ki orijinal Barbie'lere kafayı takan bir kısım zengin velet gayet güzel biçimlendirilmiş bu ucuz bebeklere burun büküp, edinen masumların da hevesini söndürdü. Bir nevi taklit oyuncak muamelesi gören bizim bebekler zaman içinde oyuncak sahnesinden silinip gitti. Bu öyle bir silinişti ki, elin gevuru bugün 80'lere ait model bebekleri sergileyen internet sitelerine çarşaf çarşaf fotoğraf koyarken; Fatoş Barbi'leri değil fotoğraflamak, hatırlayan bir insan kulu dahi kalmadı.

İşte bu hikaye yüzünden... Bütün internette tek örnek olan Fatoş Model Bebeği ve fotoğrafını huzurlarınıza getirmekteyim. Fatoş Oyuncak'a ve sevgili Fatoş İnhan'a selam olsun.

İlgilenenler İçin:




8 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok duygulandım, aynı bebekten bende de vardı. Aklıma geldi internete bakayım dedim ve sadece bunu bulabildim. Bu bebekler başkaydı, şımarık Barbie, Cindy gibi değildi...

earinna dedi ki...

Fatoş'un Barbi bebeklerini hatırlayan birine ulaşabilmek mutluluk verici. Güzel yorumunuz için teşekkürler.

Unknown dedi ki...

En sevdigim bebegimdi benim de fotoş lady bebegim.kullu kumral saclari vardi siyah uzerinde yesil guller olan party elbisesi ile hem cok guzel hemde masumdu.Ne yazik ki annem tasinirken bebegimi atmis.Aklima geldi internette aratayim dedim.Hakikaten sizinkinden baska resim yok.keske yeniden uretseler

Unknown dedi ki...

Benimde vardi bir fatoş barbim.Annem tasinirken atmis onu.Kullu kumral sacliydi. siyah ustune yesil gulleri olan bir party elbisesi vardi.Hem guzel hem masumdular fatos barbiler.Bir cok fotograf bulacagimi dusunmustum nette.iyiki siz saklamissiniz bebeklerinizi.tesekkurler.

earinna dedi ki...

Sevgili Dilara Hanım, blog'uma konuk olup Fatoş bebeğinizle ilgili anılarınızı paylaştığınız için ben de size teşekkür ederim. Bebeğiniz bugün elinizde olmasa da değerli anısını paylaşmış olmanız yeterli. İlerleyen günlerde birkaç farklı Fatoş Lady bebeğin daha fotoğrafını paylaşacağım blog'uma tekrar ziyarete beklerim. Selamlarımla.

Unknown dedi ki...

Bu bebeğin aynısı vardı benimde çocukluğumda ve evden çalınmıştı hala unutabilmiş değilim bebeğimi😢

earinna dedi ki...

Ben de üzüldüm hikayenize şimdi. Lady bebeklerimiz çok değerliydi çocuk kalbimizde. Dilerim çalınan bebeğin aynısını bulup kavuşursunuz.

İlknur dedi ki...

Bu bebekten bendede vardi aynı zamanda ismi name olan bebekte vardi keske yine üretilse çocukluğum canlandı

Yorum Gönder